AKTUALITA Na hradech a zámcích začíná sezona – návštěvníky čeká jarní a velikonoční výzdoba

Hospitál Kuks - jaro láká

Na Zelený čtvrtek, který letos vychází na 28. března, otevřou kasteláni brány všech památek ve správě Národního památkového ústavu, aby zde přivítali první návštěvníky. Ty čekají jarně a velikonočně nazdobené interiéry, na Zákupech interiéry dosud nezpřístupněné.

Návštěvnická sezona bude zahájena ve čtvrtek 28. března a všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově budou mít otevřeno až do Velikonočního pondělí bez zavíracího dne, následná návštěvní doba je již individuální a je uvedena na webových stránkách objektů.

Návštěvníky čekají nablýskané interiéry, na řadě objektů provoněné jarními dekoracemi a také velikonoční výzdobou. V bezdězské hradní kapli budou vystaveny dřevořezby z kapliček Křížové cesty a mimořádně se otevře i ochoz hradní kaple. Na zámku v Zákupech (který lze navštívit celý rok) se na Zelený čtvrtek nově otevřou tři místnosti v prvním patře severního křídla, které doposud nebyly veřejnosti přístupné a nyní návštěvníky přenesou do doby, kdy Zákupy sloužily jako letní sídlo odstoupivšího rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého.

Tento víkend (23.-24.) proběhnou na denně zpřístupněném Sychrově oblíbené Velikonoční trhy, ale již v pondělí mohou návštěvníci obdivovat více jak 150 kraslic, které jejich autorka, paní Zuzana Königová, vyřezává zubní vrtačkou a dozdobuje například kamínky. Kraslice jsou vystaveny na základním okruhu až do 7. dubna. Na Lemberku jsou připraveny speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, návštěvníky se seznámí se zvyky šlechty se zaměřením na 20.–30. léta 20.  století. Zpřístupněna bude také středověká věž, která umožňuje nádherný výhled do kraje. Velikonoční výzdoba zútulnila také hlavní okruh na zámku Hrubý Rohozec v Turnově. Na hradě Grabštejn čeká návštěvníky nejenom velikonoční výzdoba, ale také edukativní prohlídky pro děti a od soboty do pondělí velikonoční dílničky; bude možno vystoupat na věž nebo absolvovat samostatnou prohlídku kaple svaté Barbory.

Mechovo-květinový klobouk či střevíčky ozdobí zámeckou zahradu ve Slatiňanech, která se 28. března také zpřístupní veřejnosti. Jarní dekorace budou připraveny i v zámeckých komnatách. Interiéry lze navštívit celoročně. Generální úklidy a přípravy finišují i na hradech Kunětická hora a Litice, zámek Litomyšl vstupuje do sezony s částečnou opravou krovu a novou střešní krytinou, návštěvníky bude „vítat“ i nová pokladna.

Atmosféru dobových Velikonoc budou připomínat také na zámku v Ratibořicích a v objektech Babiččina údolí, květinové dekorace dozdobí okruh Zámek za Schaumburgů na náchodském zámku. Na Hrádku u Nechanic čekají návštěvníky nejenom desítky kraslic, ale také nová publikace Zámek Hrádek u Nechanic z pera kastelána. Bývalá hladomorna na Opočně se již tradičně stane místem výstavy více jak tří tisíc kraslic, které zámku darovali místní obyvatelé – a to od dětí školního věku až po seniory a každoročně přibývají další. Na své příznivce se těší i v hospitálu Kuks, kde první velkou kulturní akcí budou Zahradnické trhy na konci dubna.

Fotografie ke stažení :
https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

Podrobné zprávy k zahájení sezony včetně stavebních obnov a novinek za jednotlivé kraje ke stažení :
https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

Přehled všech plánovaných akcí naleznete :
https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/zpristupnene-pamatky/prehled-kulturnich-akci